Gorbatjov: “Putin räddade Ryssland från sönderfall!”

Sovjetunionens tidigare president Michail Gorbatjov bedömde roll nuvarande president Vladimir Putin i Rysslands historia, men varnade också att inte upprepa samma misstag som han gjorde när han var chef för Sovjetunionen.

Putin hade en viktig roll för att stabilisera situationen i landet efter Boris Jeltsin kom ner från makten då huvuduppgift var att rädda Ryssland från sönderfall av nämnda Gorbatjov vid presentationen av sin nya bok Efter Kreml i Moskva, rapporterar Tanjug.

Även begagnade auktoritära metoder, mål som Putin skiss sammanfaller med majoritetens intressen, sade Gorbatjov.

“Vi har presidenten, den verklige presidenten, men det verkar som han började lida av samma sjukdom som jag lider och jag under perestrojkan – drivet självförtroende”, varnade den tidigare ledaren för Sovjetunionen.

“Det tycktes ha fångat Gud genom skägget”, sade Gorbatjov, som påminner om tiden då han var statsöverhuvud och instiftade perestrojkan.

Han sade att han var övertygad om att Ryssland inte kommer tillbaka i tid. “Människor, särskilt de unga vuxna vid tidpunkten för glasnost och ingen kan ta dem tillbaka till en tid där vi bodde,” sade Gorbatjov.

Minnas det tryck under vilket han var efter att han avgick i december 1991, tidigare president i Sovjetunionen sa att det är mer och planera för en lång tid att leva.

Gorbatjov, Nobels fredspris, och har publicerat arbetet med programmet för att stabilisera situationen i världen.

“I Berlin för att markera 25-årsdagen av nedgången av Berlinmuren, fick jag ett samtal från de allvarliga världskretsar för att börja arbeta på ett program som skulle skapa fred i världen och förhindra de blodiga konflikter som sker nu”, sade Gorbatjov.

Varför mörklägger svenska massmedier Gorbatjovs syn på Ukrainakrisen och Rysslands nya politik under Putin?

När Sovjetunionen kollapsade under Gorbatjovs tid lyste alla Sveriges TV-kameror mot Kremls murar. Då dög Gorbatjov. När den Ryska Federationens ex-president Jeltsin skämde ut sig inför hela det ryska folket i svenska tv-rutor, bland annat då han föll stupfull i riksdagen, då gick det för sig att ha kamerorna på on-läge och ha kilometerlånga artiklar om “det tafatta” Rysslands ovissa framtid. Det kallar jag långt ifrån opartisk och utredande journalistik!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.