Chomsky: “USA:s krig är de största terroristattackerna”

Lingvisten och filosofen Noam Chomsky menar att de amerikanska drönarattackerna och krig orsakade av Washington var de största terroristattackerna i mänsklighetens historia.

Noam Chomsky har varnat för att de två största hoten mot mänskligheten är en möjlig nära förestående kärnvapenkrig och ekologisk katastrof. Han kritiserade också USA:s flyganfall i Mellanöstern. Chomsky gav denna bedömning av videokonferens i Ciudad Mexico i samband med bokmässan, “chock”, enligt Tanjug. (RTS, ponedeljak, 20. oktobar 2014.)

Konferensen leddes av mexikanska författaren Paco Taibo Inacio andra att Chomsky frågade ett antal frågor inför flera hundra personer närvarande vid torget juice. Under konferensen berömde Chomsky Venezuela och Bolivia samt Latinamerika som har visat att det är möjligt att undvika 500 års lång kolonialism och dominans av USA.

Chomsky sade att han beklagar att den mexikanska regeringen, fortsätter motsatsen till vad som händer i Sydamerika för att titta till USA och Kanada, notera att mexikanska ledare beslutat att ansluta sig till USA och vända om från latinamerikanska länder.

Chomsky är kritisk till flera “självmord” reformer, till exempel reformer inom energisektorn genom att trycka president Enrique Pena och som nyligen godkändes av den mexikanska kongressen. Denna reform är energisektorn olja och gasindustrin öppnas för privata företag. (RTS, ponedeljak, 20. oktobar 2014.)

Filosofiedoktor Noam Chomsky blev känd särskilt internationellt sett, eftersom han började sin kritik av Vietnamkriget, samt kritik av media och politik. Dessutom är han känd som en politisk aktivist och kritiker av utrikespolitiken i USA och andra regeringar runt om i världen.

Annars kritiserade Chomsky skarpt i sin bok The New Military Humanism (1999) bombningarna av Jugoslavien för att de var i strid med internationell rätt. Han påpekade härvid att den humanitära tragedin i Kosovo och Metohija inleddes först när bombningarna började. (RTS, ponedeljak, 20. oktobar 2014.)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.