Fotbolls-VM 2018 äger rum i Ryssland

ANALYS —

Redan nu spinner antiryska röster sina garn och lobbar för att man ska ta fotbolls-VM ifrån Ryssland 2018. Men Fotbolls-VM 2018 kommer dessvärre att äga rum i Ryssland, vare sig vi önskar det eller inte!

Bland annat den svenske författaren Fredrik Ekelund skriver i en artikel i Sydsvenskan (SDS/ Aktuella frågor, Tisdag 30 september 2014) om Vladimir Putin och att flytta Fotbolls-VM 2018 från Ryssland. Han motiverar draget med att “det skulle innebära ett nederlag för Vladimir Putin, internationellt men framför allt på det nationella planet (…) Uefa utestängde Jugoslavien från EM 1992 som straff för Slobodan Miloševićs brutala politik på Balkan. Fifa skulle kunna göra något liknande nu.”

Ekelund ställer en imbecill fråga: “Vill vi verkligen se Vladimir Putin på hedersläktaren i Moskva sommaren 2018, se honom inviga fotbolls-VM, det vackraste och största som finns i idrottens värld? Svaret borde vara självklart.” (SDS/ Aktuella frågor, Tisdag 30 september 2014)

Varför skulle det vara så konstigt och absurt att se Putin i teve i samband med invigningen av fotbolls-VM 2018? Sådana triviala situationer förekommer med jämna mellanrum med andra världsledare i media, men då är det knappt någon som vill opponera sig.

Min motfråga till Ekelund är sålunda: Vem fick då Nobels fredspris “i förebyggande syfte” 2009? Ville vi verkligen se “Mr Drönaren”, Barack Obama, som gjort sig skyldig till “avrättningar av egna medborgare utan rättegång och mord på hundratals oskyldiga i Pakistan och Jemen” (“Ta tillbaka Obamas fredspris”, Aftonbladet/ Kultur, 2013-04-05) emotta fredspriset, det vackraste och största som finns i politikens värld? Svaret borde väl även här vara självklart, eller?

Nej, Fredrik Ekelund, VM 2018 tillhör varken Dig eller mig. Ingen ska ta det ifrån ryssarna, vare sig det är England eller Tyskland. Ryssland är långt ifrån Serbien!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.