EU:s nya ekonomiska sanktioner ämnade för att slå ut ryska gas- och oljeutvinningar samt försvarsinvesteringar!?

TEMA: EU och Rysslands ekonomi 

Moskva kommer att vidta “lämpliga åtgärder” som svar på eventuella nya sanktioner från EU, sade talespersonen för ryska UD Aleksandr Lukasjevitj.

Aleksandr Lukasjevitj sade att Malaysia Airlines MH17-kraschen i östra Ukraina under juli månad har använts som en förevändning av väst för att driva igenom ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Emellertid kan de verkliga orsakerna bakom tragedin inte avslöjas alls på grund av yttre tryck på den internationella kommission som undersöker MH17-kraschen, sade han. “Det verkar som den internationella kommissionen – under tryck från vissa västmakter – avsiktligt vill fördröja utredningen och inte utföra sina uppgifter, vilket är uppenbart för varje flygexpert. Som ett resultat av detta kan orsakerna till tragedin inte fastställas och inte meddelas alls”, sade det ryska utrikesministeriets talesman Aleksandr Lukasjevitj.

EU har sagt att man kommer att genomföra sanktioner mot Ryssland, som enligt uppgifter kommer att omfatta ekonomiska åtgärder mot Rysslands energisektor. EU-ledarna sade först att de skulle släppa lös den senaste omgången av sanktioner den 9 september, men i stället väntade man med att mäta effektiviteten av eldupphöret som man enades om den 5 september mellan den ukrainska regeringen och rebellstyrkorna.

Många statschefer, inklusive förbundskansler Angela Merkel, sade EU-kommissionen kommer att ha möjlighet att upphäva de nya ekonomiska begränsningarna om vapenvilan i Ukraina fortsätter att hålla.

Som svar på EU:s tidigare uppsättning sanktioner som riktade banker, energi och vapen, introducerade Moskva ett års livsmedelsembargo mot USA, EU, Norge, Australien och Kanada som beräknas blockera $ 9000000000 värde av export av jordbruksprodukter till Ryssland.

President Vladimir Putins medhjälpare, Andrey Belousov, sade att den andra vågen av ryska motåtgärder i vedergällningen till västerländska sanktioner kan vara att begränsa importen av begagnade bilar, liksom vissa konsumtionsvaror.

Staten kommer säkert att stödja ryska företag som kommer att drabbas av västerländska sanktioner, försäkrade Belousov, och tillade att regeringen håller på att utveckla metoder för att främja en sådan hjälp.

Förhoppningar för Ukraina krislösning Moskva stift stora förhoppningar på Ryssland-Ukraina-EU kontaktgruppens roll i att lösa Ukraina-krisen, sade Lukasjevitj. “Vi hoppas att kontaktgruppen i detta avseende kommer vara till god hjälp och också ett instrument för att främja denna process”, betonade han.

Enligt talesmannen är “allt bräckligt” i sydöstra Ukraina just nu eftersom det finns allt fler uppgifter om Kiev befästa militär gruppering i olika delar av landet. “Vi förväntar oss att [president Petro] Poroshenko och hans team, samt de själv försvaret kommer att begås till Minsk avtal”, sade han.

De gemensamma militära övningar från Kiev och Nato kan “äventyra shoring upp av den ukrainska fredsprocessen”, varnade talesmannen. “Det tillkännagav planer på att genomföra Natos gemensamma manövrer med Kiev i Ukraina i slutet av året kommer som en överraskning”, sade han.

EU skakar av rädsla. De gör allt för att förstöra Rysslands ekonomi, men i praktiken motarbetar de sig själva. Ryssland behöver inte Europa lika mycket som man skulle kunna tro. I allmänhet är det motsatsen. Om ryssarna stänger av gaskranen för européerna är det good-bye och stopp med gas och olja till Europa. Det skulle vara det mest säkra sättet att få Europa i kollaps som får drygt 80 % av sina gasintäkter från Ryssland.

Vi skulle kunna göra ett fredsavtal nu, men det skulle vara amerikanerna håller freden tillbaka. De kan ha allt på sitt eget sätt.

Obama hoppas att den nya omgången av kalla kriget och kärnvapenkapprustning gör amerikanska ekonomins konkurrenskraft. När allt är allt som de har har kvar i USA ganska mycket (eller ska jag säga ganska lite) i “tjänstesektorn” och militärindustriella komplexet! Den enda snug: Jag är inte säker på att det amerikanska folket har råd att spendera på sin militära mer än man spenderar redan: de redan exporterar så många dollar som resten av världen är villig att ta, och att exporten endast kommer att krympa . “Upplåning” färsk tryckt pengar bilda sig “Federal” Reserve grej kommer inte att göra mycket bra! OMG, US skruvas! Varför stör EU Ryssland hela tiden?

Varför kan USA inte hålla sig till avtalslöften som man undertecknade i slutet av det kalla kriget och inte, som nu, förstora Natos roll allt mer och sätta in jaktplan i Östeuropa. Man kan överhuvudtaget inte lita på amerikanernas ord. Konflikterna runt om i världen (Syrien, Vietnam, Irak, m.fl. obekväma länder) är amerikanernas fel… listan kan göras lång. De bombade kvinnor, barn och gamla, vilket är oförlåtligt. Världen blir sålunda fredligare och större då de egocentriska amerikanerna och deras herravälde är över. Redan idag har USA:s drönare gjort jorden till ett olidligt fängelse, för att inte tala om alla de drönarattacker i nordvästra Pakistan som lemlästar kvinnor och barn.

Vi alla bör anta den amerikanska modellen bara bomba någonsin landet och mata ut medborgare posion mat. Om jag vore Ryssland skulle jag skära av all gasförsörjning till Europa och ge dem en vecka att besluta om de fortfarande vill hålla fast vid sina vapen i dessa många olika sanktioner de lade på Ryssland. De är grundlösa och saknar bevis eller något som kan stödja eller motivera sanktioner mot Ryssland sedan krisen började. Veckan slut och de omdirigera all energi de annars skicka till Europa till Kina. Visa några muskler Ryssland, gör vad som behövs. Sluta vara sådana rimliga herrar eftersom det västra, kommer de inte att visa någon förrän någon verklig press läggs på dessa galningar som detta datum är under direkt kontroll av USA.

Ryssland kommer att sälja till Kina 38 miljarder ccm gas per år från och med 2018 för närvarande Ryssland säljer till EU-länder mer än 170 miljarder ccm per år. Den totala bryt kan inte ske, förrän Kina ledningen är klar.

Na de skulle förlora moraliska marken. Bättre att hålla gasen strömmar ut ur bekymmer för en EU-vintern. Vrid folket mot sin egen regering. Ryssland ruvar med andra ord på gasleveranser till EU. Ryssland kan utöva utpressning närhelst lusten faller in, men den totala cut-offen kommer att hända vintertid. Vänta bara och se!

Han var också imponerad med vad han kallade Rysslands ovilja att acceptera internationella lagar och förordningar, som säger att det var en farlig återgång till kalla krigets tid. “Vi är vana vid att Berlinmuren föll. Nu ser det ut som president Putin vill bygga om den,” sade Dalai Lama.

Jag tvivlar att sanktionerna kommer att skada Ryssland så mycket som de kommer att slå tillbaka som en bumerang på EU och USA. Den del de inte talar om är att USA gjorde detta i Libyen på 80-talet. Oljebolagen bytte helt enkelt sina firmor i landet och det var som vanligt. Ett skal (exxon?) Representant berättade den historien i en dokumentär.

Varför skulle USA hindra oljeprospektering av BP, Exxon, etc. i Rysslands Arktis? Man skulle kunna tro att USA skulle vara “all-over” något liknande. Om inte … de inte vill Ryssland att dra bort det. Ryssland är på egen hand för-real.

Ryssland kommer sannolikt att vidta motåtgärder. Hur? Jo, där det svider som mest. Om ett tredje världskrig skulle bryta ut då skulle Nato utan tvekan starta det först. Men frågan är om alla Nato-länder skulle vara villiga att strida på USA:s sida. USA kan sålunda inte förlita sig på att resten av världen ska stödja det vid ett eventuellt krig mot Ryssland. Ryssland har långt ifrån fler allierade att luta sig mot än bara Kina och Nordkorea. Detta är en taktisk skev desinformationsbild som Rysslands antagonister sprider, som de flesta genomskådar. Kärnvapen skulle i vilket fall som helst nyttjas på båda sidor.

Sanktionerna har varit inriktade på att splittra Rysslands ekonomi i allmänhet och oljeindustrin i synnerhet. Ryssland har inte hämnats, men förmodligen kommer de att göra detta. De utövar stor återhållsamhet tills tiden är gynnsam för den ryska björnen att tugga sönder väst.

Vi har Petrobras i Brasilien för att stödja våra vänner från Ryssland.

Jag tror snarare vad USA är orolig för är inte så farlig oljeteknik – det är de farliga vinster som kan bli ett av havsbotten och in i Rysslands statskassa.

Visst handlar det om att skada finansieringen av Ryssland. Jag vet inte vad det förbättrar något ändå. Krim är och förblir ryskt nu och det är så det är. Kanske de kunde lämna Ukraina enbart beroende på hur engagerade de är.

Om sanktioner är en krigshandling då har väst förklarat öppet krig mot Ryssland. Ibland ungkarl bakom Curtain nr 3 är den verkliga boogieman och inte en som gjorts upp av amerikanska manusförfattare. Historien har visat att när någon gick efter ryska resurser bet de av mer än vad de kan tugga. Imperier har fallit en efter en, när väl ryssarna bestämt sig för att säga nej. Det blir ingen skillnad den här gången heller.

Jag tror att de säger att de inte kommer efter Rysslands resurser. Och de önskar inte ha profit. Märkligt detta skulle sannolikt ha liten reell effekt. Given.the politiska osäkerheten i Ryssland till följd av sina senaste invasioner och hotfullt. De flesta företagsledare skulle undvika att investera i Europa.

Om de nya EU-sanktionerna drabbar energisektorn kan Ryssland komma att stänga luftrummet – meddelar Dmitrij Medvedev. De nya ekonomiska sanktionerna från EU är sålunda politiska och ämnade för att slå ut ryska olje- och gasutvinningar samt försvarsinvesteringar. Allt annat är sagor för barn!

“Min är hämnden och vedergällningen, sparad till den tid då deras fot skall vackla. Ty nära är deras ofärds dag, och vad dem väntar kommer med hast.” (5 Mosebok 32:35)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.