Etnisk rensning i Gaza – världssamfundet tiger

 Al-Shejaiya, Gaza, efter 51 dagars etnisk rensning.

TEMA: Etnisk rensning

Det är inte Hiroshima, Nagasaki, Aleppo eller Ukraina utan tvärt om Gazaremsan och förödelsen efter 51 dagars etnisk rensning.

Enligt videoklippet ovan kan man förstå att omfattningen av förödelsen på Gazaremsan är ofantlig. Videon släpptes bara några dagar efter att en internationell organisation publicerat uppskattningar av den tid det tar för uppbyggnad av det palestinska territoriet.

Produktionsbolaget har meddelat att det kommer att dokumentera skadorna från luften över hela Gazaremsan: “Bolaget avser att dokumentera och registrera alla områden i Gazaremsan från norr till söder, uteslutande för medierna.” (Dnevni avaz, 02.09.2014.)

På inspelningen av Al-Shejaiya, en av Gazas fattigaste och mest trångbodda stadsdelar, ser man inte hyresgästerna i byggnaderna. Några som granskat den har jämfört Gaza med Hiroshima under andra världskriget, medan andra medier som sänt videon noterat att äktheten inte har kunnat bekräftas direkt, rapporterar serbiska telegrambyrån Tanjug.

Det palestinska produktionsbolaget Media towns video visar Al-Shejaiya från ovan, vars stora delar förstörts i flyganfallen och granatbeskjutningarna under krigets 51 dagar.

Minst 17 000 hus har förstörts eller skadats svårt under konflikten, medan cirka 5 000 behöver omfattande renoveringar, sade frivilligorganisationen Global Shelter Cluster (GSC) i samarbete med FN och Röda korset. (Dnevni avaz, 02.09.2014.)

I Gaza, på blott 360 kvadratkilometers yta, bor 1,8 miljoner människor och det området bär fortfarande spår av tidigare konflikter. Israel och Hamas har kommit överens om ett eldupphör på obestämd tid efter ett blodigt krig som dödade mer än 2 140 palestinier. Den största delen av dessa utgörs av en obeväpnad befolkning och 73 israeler, varav sex civila. (Dnevni avaz, 02.09.2014.)

Vapenvilan satte punkt för fientligheterna, men huvudtvisterna har förblivit olösta. Det är planerat att de indirekta samtalen mellan de båda parterna ska fortsätta, och den palestinska sidan har meddelat att man har en plan.

Israel uppskattar skadorna från konflikten till 2,67 biljoner dollar, och regeringen meddelade att budgetanslagen därför minskas med två procent. Ombyggnaden av Gaza kommer att stå så mycket som 6,49 biljoner dollar, uppskattar Global Shelter Cluster. (Dnevni avaz, 02.09.2014.)

Tisdagen den 26 augusti 2014 erkände Israel till slut Gazas villkor, efter 51 dagars långt krig i Gazaremsan med påföljd av cirka 10 000 allvarligt skadade människor, drygt 2 000 dödade tonåringar samt mer än 50% av dessa barn (allt från nyfödda upp till 12 år).

Många palestinier anser att Gaza ironiskt nog har vunnit den här konflikten, eftersom området nu får sin egen flygplats och hamn. Det var dessa två livsviktiga villkor som Israel gick med på för att Hamas skulle upphöra med skjutningarna. Även om palestinier betalat ett stort pris av sitt blod samt förlorat många av sina rättigheter, är detta erkännande från Israel och resten av världen guld värt.

Mitt hjärta är förkrossat när jag ser hur det palestinska folket lider år efter år utan att världssamfundet griper in och vidtar åtgärder. Det är fasansfullt och makabert att den sionistiska etniska rensningens politik får vinna terräng i Mellanöstern. Denna måste fördömas, i hårdaste ordalag, precis som det gjordes mot Serbien och serberna. Att denna genocid av värsta sorten får fortlöpa med västs och Vatikanens tysta samtycke och välsignelse är helt ofattbart. Det är rent hyckleri, jag saknar ord!

Varför denna politik av dubbla måttstockar? Och var är nu Carl Bildt (M), Margot Wallström (S) och det “demokratiska” världssamfundet?

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *