Bosnien-Hercegovina och Serbien avslår begäran om sanktioner mot Ryssland

Bosnien-Hercegovina (BiH) har avvisat en begäran från Europeiska unionen att ansluta sig till Bryssels sanktioner mot Ryssland och inte använda den nuvarande situationen för att öka exporten av jordbruksprodukter i landet, sade den bosniske ministern för utrikeshandel och ekonomiska förbindelser Boris Tučić.

Utrikeshandelsministern och ansvarige för ekonomiska förbindelser, Boris Tučić, betonar för den franska tidningen Libération att Bosnien-Hercegovina inte kan uppfylla kraven för att gå med i EU:s politik för att straffa Ryssland för Ukrainakrisen, eftersom det ohjälpligt skulle skada ekonomin, rapporterar nyhetsbyrån Beta. (www.rts.rs)

Utrikeshandelsministern och ansvarige för ekonomiska förbindelser, Boris Tučić, uppgav att Bosnien-Hercegovina inte har råd med lyxen att ge upp någon marknad, oavsett om det handlar om Ryssland, Cefta-länderna eller Europeiska unionen.

Som han säger, är av strategiskt intresse för Bosnien och Hercegovina helt olika, vilket innebär att det är nödvändigt att kontinuerligt förse alla nödvändiga villkor för att förbättra utseendet på en produkt från BiH på alla dessa marknader.

“Därför, någon tanke på ett eventuellt införande av ekonomiska sanktioner mot Ryssland är meningslöst”, säger Tučić. (www.rts.rs)

Enligt honom har Bosnien-Hercegovina hittills ingen erbjuds en förklaring uttalande från Europeiska kommissionen uppmanar till en harmonisering av utrikespolitiska potentiella EU-medlemsländer att den som genomfördes i Bryssel.

Eftersom ingen har gjort detta, är det felaktigt, noterade Tučić, att man ber oss att avstå från något av marknaden och dess exportpotential, och EU har vi inte erbjuda något i gengäld. I stället tidigare, Bosnien och Hercegovina har utsatts för villkoren i de olika frågorna, sade Tučić. (www.rts.rs)

Som förklaras, kan Bosnien och Hercegovina inte levereras till sina krav åtgärd justerar automatiskt de åtgärder som genomförs av unionen på grundval av deras gemensamma politik mellan Sarajevo och Bryssel är i själva verket en check eller stabiliserings- och associeringsavtalet, trots att det undertecknades år 2008. (www.rts.rs)

Även Serbien motsätter sig västs sanktioner mot Ryssland. Den serbiske premiärministern Aleksandar Vučić menar att väst försökt få Serbien att införa sanktioner mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina, eller mer exakt att “anpassa sin utrikespolitik med utrikespolitiken i Europeiska unionen.” (www.kurir-info.rs)

“Det begärde de av oss!”, sade Vučić, när han fick frågan om väst hade pressat Serbien att införa sanktioner mot Ryssland. Men han tillade också att han hade uppmanat dem att således respektera Serbiens hållning, vilken, när det är fråga om Ryssland, grundas på moraliska, traditionella och starka ekonomiska band. “Detta är en hållning som är rättvis och ärlig, men väldigt svår för oss.”, avslutade Vučić. (www.kurir-info.rs)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.