Ryssland fördömde Washington: “Hur var det med bombningarna av ex-Jugoslavien?”

Ryssland förkastade Washingtons utspel: “Hur var det med bombningarna av det forna Jugoslavien?”

Ryssland fördömde Washingtons “cynism” och “oacceptabla arrogans” efter det amerikanska State Departments kritik och uppräkning av president Vladimir Putins “tio falska påståenden” i Ukrainakrisen.

Publiceringen av dessa punkter “och den primitiva förvrängning av verkligheten berör oss inte i lika stor grad som det cyniska sättet”, fördömde det ryska utrikesministeriet i ett uttalande.

“Vi kommer inte att gräva oss ned i en polemisk debatt om propaganda av den lägsta sorten. Återigen konfronteras vi med en förkastlig arrogans och anspråk på rätten till sanningen”, står det i uttalandet. (Hina, 06.03.2014.)

“USA kan inte ha rätten att undervisa om respekten för internationella normer och andra länders suveränitet”, framhävs det i uttalandet.

“Hur var det med bombningarna av ex-Jugoslavien eller invasionen av Irak – och det under falska förespeglingar?”, frågade sig ministeriet.

Det amerikanska utrikesdepartementet fördömde Vladimir Putins hållning i Ukrainaaffären och avvisade hans “10 falska påståenden”, punkt för punkt.

Washington avfärdade alla former av diplomatisk artighet och anklagade indirekt Moskva för att ljuga om Ukraina. State Department sade att Putin i sina uttalanden om Ukrainakrisen hade överträtt fakta eller förvrängt dem “för att rättfärdiga den ryska aggressionen mot Ukraina”.

Putin kontrade med att: “Ryssland förbehåller sig rätten att använda våld i Ukraina som en sista utväg, att de lokala polisbanden – och inte de ryska soldaterna, agerar i självförsvar, att de övertagit kontrollen över Krim samt att den nya regeringen i Kiev är “illegitim””. (Hina, 06.03.2014.)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.