Obefogad rädsla för rysk turistinvasion

TEMA: Russofobi

Det sprids illvilliga och förljugna skräckhistorier i media om ryssars leverne och seder, vilka svartmålas och utmålas som försupna, våldsamma, korrupta och vulgära människor. Därutöver finns en obefogad rädsla för en annalkande rysk invasion ur olika aspekter – militär, samhällsekonomisk, kulturpolitisk, turistisk.

Inte ett positivt ord får man höra och läsa om våra grannar i Öst utan bara nedstämmande korvstoppning, ordbajseri, spekulationer och antaganden. Ryssar är fromma, ödmjuka och gästvänliga människor, vilket oftast vi skandinaver inte är. Vi har således mycket att lära oss av dem.

Men om man nu ska klaga på ryssars framfart, borde man också lägga fokus på skandinavers framryckningar ute i världen, som även de “invaderar” attraktiva turistresmål för att leva ut sina liv där.

En del svenska Thailandsresenärer stör sig över att de thailändska restaurangerna i Phuket numera har matsedlar även på ryska. Men det är väl klart att de måste få bevaka sina stamkunders intressen oavsett etnicitet, kön och social bakgrund!?

Det behövs sålunda inga nya politiska reformer för att sätta krokben för de östeuropeiska turisterna. På de flesta hotellparadisen ute i världen har det bott ryssar, som andra hotellgäster inte har haft ont av.

Vad har vi med det att göra huruvida ryska turister har pengar i överflöd eller inte att spendera? Det är deras egna surt förvärvade pengar, och ingen annans egendom.

EU och Väst har öppnat portarna för ryssarna, men detta betyder inte per automatik att de nu “tar för sig” på alla sätt. Ryssarna bidrar, tvärtom, på många olika sätt till Europas hållbara utveckling: “Vi har en mycket stor närvaro av svenska företag som är med och bygger ett Ryssland som är inriktat mot konsumenter. Det finns en större iver från Ryssland att få in fler investerare och företagare än att uppträda som om vi var något land som är ett hot eller någon som man vill hota.” (”Reinfeldt tror inte på ökat rysshot”, Skånskan.se, Måndag 13 maj 2013)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

__________________________________________________

Referens/

“Russerne tager vores charter-senge”; http://www.dr.dk/nav/tekstttv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *