Gérard Depardieu till Ryssland

ANALYS —

Nu är en av Frankrikes mest kända skådespelare, Gérard Depardieu, ryss. Den ryske presidenten Vladimir Putin anklagas för att ha genomfört ett stort pr-trick. Men anledningen till varför Depardieu bestämt sig för att lämna Frankrike bottnar i en djupare frågeställning för analys.

Gérard Depardieu arbetade i Ryssland under 2011 kring en filmatisering av den excentriske ryske mystikern och munken Grigorij Jefimovitj Rasputins (1869-1916) biografi och liv. Han har utöver filmen även medverkat i en hel rad ryska reklamfilmer. Depardieus skådespelarprestationer uppskattas vida omkring i den ryska film- och kulturvärlden.

I Frankrike däremot brottas Depardieu med de franska myndigheterna som vill roffa åt sig hans surt förvärvade besparingar. Han önskar nu kringgå de rejäla skattehöjningar på 75% som den franska regeringen planerar att genomföra för de allra rikaste. Han menar att myndigheterna i hemlandet straffar ”succé, kreativitet och talang” och meddelar att han tänker lämna tillbaka sitt franska pass.

Depardieu välkomnade samtidigt Vladimir Putins och de ryska myndigheternas beslut att ge honom ryskt medborgarskap, enligt ett utdrag ur ett brev som publicerades av en rysk statlig tv-webbplats som löd: “Jag älskar er kultur, er intelligens” stod det i brevet. “Min far var på sin tid kommunist, han brukade lyssna på Radio Moskva! Det är också min kultur.” (“Putin makes French film star Depardieu a Russian”, news.yahoo.com, Thursday, January 3, 2013)

Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault kallar Depardieus beslut att flytta “patetiskt” och “opatriotiskt” vid en tidpunkt då fransmännen uppmanas att betala högre skatter för att minska statsskulden. (“Gérard Depardieu flyr franska skatter”, sverigesradio.se, Tisdag 18 december 2012)

“Jag flyttar för att du tror att succé, kreativitet, talang, allt som är annorlunda, måste sanktioneras”, svarade skådespelaren i ett brev som publicerades av veckotidningen Journal du Dimanche, och tillade att han skulle lämna in sitt pass och sitt försäkringskort.

Så när Gérard Depardieu erbjuds ett ryskt pass är det inget pr-trick utan en ren human gest från Putins sida. Ryssland tar ansvar för honom, någonting som de franska myndigheterna skulle ha gjort i stället. Om det är någon som gjort sig till åtlöje och åstadkommit pr-trick är det Frankrike självt.

Nästa kändis som står på tur att lämna Frankrike är Brigitte Bardot. ”Den franska filmlegenden Brigitte Bardot hotar att följa Gérard Depardieus exempel och flytta till Ryssland.” (”Brigitte Bardot hotar flytta till Ryssland”, hbl.fi, 4.1.2013)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *