1700-års firande av Milano-ediktet i Serbien

Under hösten 2013 kommer stora festligheter att äga rum i Serbien till ära för 1700-års firandet av Milano-ediktet.

Staden Niš står värd för när kristna kyrkor samlas för att fira 1700-årsminnet av ediktet i Milano (äv. benämnt milanesiska ediktet; it. Editto di Milano), som år 313 gjorde kristendomen laglig i Romerska riket. Det byggs sålunda en ny ståtlig kyrka i Niš till dess ära.

Men redan i början av juni förra året, närmare precist den 3 juni, avtäcktes ett minnesmärke över Konstantin i hans födelsestad Niš (lat. Naissus). Minnesmärket är en toleransens symbol och kommer för framtiden att påvisa stadens betydelse som “en viktig plats i världshistorien”.

Även en stor återkommande internationell konferens (symposium) under beteckningen “International Symposium of Byzantologists NIŠ AND BYZANTIUM XII” kommer att anordnas 3-7 juni i år.

Stora gudstjänster hölls förra året i östkyrkorna till Konstantin den Stores ära som en inledande fas i konstantinjubileet.

Konstantin den Store (272-337) var en av de största romerska kejsarna, om inte den störste. Han var av serbisk börd. Enligt traditionen mottog han dopet på sin dödsbädd. Hans mor Helena (Jelena) lär ha funnit lidandets kors på Golgata, där Jesus korsfästes. Konstantin vördas som helgon i serbisk-ortodoxa kyrkor i Serbien och serbiska länder, men även i andra ortodoxa samfund, såsom de ryska, armeniska och koptiska kyrkorna.

För 1700 år sedan vann Konstantin den Store en historisk seger “under korsets tecken” (lat. In hoc signo vinces=I detta tecken ska du segra) vid bron Pons Mulvius, över floden Tibern i Rom. Hans minne firas den 21 maj varje år.

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *