“Meteorit” eller asteroid?

Tema: Himlafenomen

Värmland träffades av en “meteorit” under tisdagskvällen den 11 december 2012. Det blev ett kraftigt blått ljussken efter nedslaget. En exploderande meteorit kan ha orsakat himlafenomenet, men det är långt ifrån den enda teorin. Astronomerna och himlaforskarna är således inte samstämmiga här.

Ett blåskimrande ljus slog ned någonstans i Värmland med en påföljande kraftig smäll. Möjligen kan det ha varit en större klump från meteorsvärmen Geminiderna som passerade nära jorden under torsdagskvällen den 13 december och natten mot fredagen den 14 december 2012.

Ett orangefärgat klot med destination mot jorden landade till slut med ett kraftigt dån. Ett kraftigt blåskimrande ljus syntes som spår efter det. Ett flertal vittnen har hört av sig till polisen, men de svenska myndigheterna lägger locket på som så många gånger tidigare när det gäller himlaobservationer.

Men vad var det egentligen som lyste upp Värmland den där tisdagskvällen? Värmlänningarna påstår att de aldrig har sett något liknande och mystiskt förut. Det kan ha varit ett meteoritnedfall eller en komet av något slag, för det lyste starkt likt en vitblå boll med rödorange färg på svansen. Men det kan likväl ha varit så enkelt som ett späckat stjärnfall på den mörka vinterhimlen.

Vad det än var så kommer det inte att offentliggöras för allmänheten. Amatörastronomen Mats Yderstig i Torsby “gissar att himlafenomenet orsakats av en meteorit med en storlek på runt en halv meter som kommit in mot jorden i hög hastighet och exploderat högt upp i atmosfären (…).” (“Meteorit kan ha orsakat himlafenomenet”, nwt.se, Onsdag 12 december 2012)

Men kan meteoriten ha varit en “ren tillfällighet”, som Mats Yderstig menar om fenomenet under tisdagskvällen den 11 december? Polska astronomer är av en annan mening. I polska medier kan man läsa om att det här nedfallet i stället handlar om en 4 km bred asteroid, som var riktigt nära att slå till mot jorden. Hur kommer det sig att ingenting av det här sipprar ut i svenska medier? Måste man verkligen gå och läsa andra nyhetsbyråers rapportering, och då främst de i öst, för att få värdefull inblick och öppenhjärtig information om saker och ting?

Skillnaden mellan en meteorit och en asteroid är ofantligt stor. Skadeverkningarna efter en asteroid vore förödande inte bara för Värmland utan för hela vår civilisation. Asteroiderna närmar sig jorden för varje gång. Nästa gång kanske kraschen sker på riktigt, men då lär det inte finnas någon som kan nedteckna det för våra efterkommande.

Ryska himlaforskare spår att en asteroid ska träffa jorden 2030. Enligt amerikanska NASA hotar en 400 m lång asteroid att ramma jorden – fredagen den 13 2029. “Risken för att asteroiden kommer att träffa jorden är enligt NASA en på 45.” (“Jättelik asteroid hotar träffa jorden”, Aftonbladet, 2004-12-25)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.