Kriget mot Iran allt närmare!

TEMA: Iran–Israel proxy-konflikten

Amerikanerna har skickat till Persiska viken tre hangarfartyg (av klassen “Nimitz”), flera kryssare, jagare och andra fartyg, medan Storbritanniens kungliga marinflotta det dyraste och pråligaste fartyget (till ett värde av 1 miljard pund, av typen 45).

Manövrarna börjar i en tid då Israel och Iran är allt närmare ett krig än en fredlig lösning av tvisten där Irans kärnprogram Teherans stöd för Hizbollah och Hamas, samt ett antal andra bakom kulisserna verksamheten.

Väst är övertygad om att Teheran skulle blockera Ormuzsundet om Israel inledde flyganfall mot iranska kärnanläggningar, som i sin tur skulle leda till att 18 miljoner fat olja/ dag förblev instängt i Persiska viken. Denna ansamling av bärare, kryssare, ubåtar och andra militära styrkor är ett demonstrationståg för Israel samt en uvertyr till en nära förestående attack mot Iran. Att detta militära maskineri skulle användas för de påstådda militära övningarna är lite naivt att tro.

Israel kommer inom sinom tid att attackera Irans kärntekniska anläggningar, någon gång under oktober månad. Blott det faktum att amerikanska hangarfartyg deltar i de så kallade militära övningarna är ett tecken på krigsförberedelser.

Och när även det judiska nyåret Shana Tova Umetuka börjar, då blir det mer än lägligt för en konflikt – eller rättare sagt ett storskaligt krig av bibliska mått. Men må det inte ske för Guds skull och för våra medmänniskors skull. — “Den som lever får dock se!”

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.