Stafettpinnen – Ljubomir T. Dević: En god gärning är som en boomerang – man får tillbaka den!

Ljubomir är en man med många bollar i luften, men han är också ganska hemlighetsfull. Vilket av alla hans projekt skulle han vilja jobba med på heltid? Med den frågan skickade Ellen Nilsson vidare stafettpinnen till Ljubomir T. Dević i förra numret av Bladet.

– Jag vill gärna utveckla mitt sjätte sinne. Kanske som spåman, svarar Ljubomir.

Med åren blir man mer hemlighetsfull, menar Ljubomir.

– Det har med mognad att göra och naturens inverkan på människan. Naturens krafter är något jag grubblar mycket över. Naturen, och inte minst månen, påverkar oss i stor grad. Jag kan inte sova när det är fullmåne, så då pratar jag med den i stället. När jag är ute i skog och mark kramar jag träden och pratar med naturen.

Han har blivit insatt i hur naturens kretslopp fungerar och hur det påverkar oss från äldre människor i sin närhet.

– Äldre människor sitter på ett berg av kunskap. Man ska rådgöra med äldre så ofta man kan. Min mormor är en mycket vis kvinna och hon har lärt mig mycket. Jag har tagit till mig olika intryck sedan barndomen och försökt leva efter de råden.

Ljubomir tyder också framtiden i kaffesump.

– Helst turkiskt kaffe, man spår bäst i det. På så sätt såg jag att jag skulle få en dotter.

Föräldrarna kommer från Montenegro, men Ljubomir föddes i Västra Skrävlinge och flyttade med familjen till Arlöv i sexårsåldern. Tillbaka till Malmö kom han efter giftermål bland annat för att vidareutveckla sina studier från LU, där han förvärvat en fil.kand.-examen i franska, engelska och ryska.

– Jag har alltid gillat språk. Och kontakten det skapar med människor är fantastisk.

Som pojke var han annorlunda och ovanlig.

– Jag hade väldigt välstrukna kläder och var lillgammal och klok till sättet. Precis som jag ofta fått höra om min egen son. Lillgammal och klok. Jag har samma känsla idag.

Det okända intresserar honom.

– Ja, världen utanför det vi ser. Jag tror på Gud, men något i naturen är kanske ännu starkare. Min pappa sa att han var spåman. Och det har gått vidare till mig, liksom intresset för det religiösa och naturen. Äldre människor har gett mig många tankar om detta.

Ljubomir gillar att skriva och har alltid skrivit mycket. Nyligen skrev han en bok tillsammans med kollegan Lili Johansson.

– Det är en bok om rädslor som heter ”Rädsla – en styrande produkt”. Vi har ungefär samma idéer och för ett år sedan började vi spåna på boken. Jag har bland annat skrivit om rädsla för Mayakalendern och andra profetior. Boken finns att beställa på www.vulkan.se.

Hälsa är ett annat av Ljubomirs intressen.

– Jag har med åren lärt känna en äldre agronom som lärt mig mycket om läkeörter som vi varit ute och plockat tillsammans. Jag värnar mycket om hälsofrågor och är därför engagerad i Miljörådet och som skyddsombud på skolan.

Ljubomir är väldigt omtänksam mot sina medmänniskor, men betonar vikten av att inte låta sig köras över.

– Det blev kalabalik när jag skulle gifta mig. Jag lyssnade på alla andra utom på mig själv.

Mamma ville att jag skulle gifta mig med en svenska, och jag blev förvånad över att hon var så enkelspårig. Pappa, däremot, tyckte att alla var godtagbara. Men ibland måste man bestämma själv, så det gjorde jag.

Hans fru heter Margareta och de träffades på Östra kyrkogården på Alla helgons dag.

– Hon var där med sin mormor. Jag tyckte att hon var mycket vacker och gick fram och pratade med henne. Frågade om hon kunde tänka sig att hålla kontakten. Det var rena Grabben i graven bredvid, säger Ljubomir med ett leende. Min fru och jag har samma livssyn, men hon är mer realistisk. Men vi är båda intresserade av astrologi och våra tecken passar bra ihop.

Ljubomir undervisar nu på grundläggande nivå i svenska och engelska. Tidigare arbetade han på Sfi.

– Den stora skillnaden mellan Sfi och Gruv är stämpelklockan. Jag tycker om att undervisa på Gruv, men det är inte lättare där, som en del tror. Det är mycket för- och efterarbete som tar stor tid.

Kontakten med människor är det bästa med läraryrket, menar Ljubomir.

– Men att undervisa är också att lära sig själv på samma gång. Jag har lärt mig mycket och fått nytt sätt att tänka. Att vara lärare ger perspektiv på tillvaron.

Som barn visste han att han skulle in i den akademiska världen.

– Jag ville bli professor och blev därför retad av de andra ungarna. ”Dröm vidare!”, sa de.

Intresset för religion har alltid funnits med.

– Religiösa frågor intresserar mig och jag har kontakt med olika organisationer, bland annat den serbisk-ortodoxa församlingen, judiska församlingen och romska kulturföreningen. Jag känner samhörighet, eftersom mina förfäder också vandrade runt mycket rent geografiskt. Min mor betalade med sin fars bästa byxor för att kunna bli spådd av romer i Montenegro. ”Du kommer att flytta långt!”, fick hon veta. Veckan efter flyttade hon till Sverige.

Alla Ljubomirs intressen gör att det blir många sena nätter på helgerna. Släktforskning är ett annat ämne som engagerar.

– Jag har kommit till 1200-talet i släktträdet. Min far kunde räkna upp sju led och förfäderna består främst av vojvode (=hertig, furste el. härförare), präster och spåmän.

Positiva tankar är oerhört viktiga för Ljubomir.

– Särskilt i vårt klimat. Det gäller att göra goda gärningar varje dag och inte vara missunnsam. En god gärning är som en boomerang – man får tillbaka den! Om jag vinner på lotto kommer jag att dela med mig. Behåller man allt kan det föra olycka med sig. Man måste dela med sig här i livet – av allt! Pengar är bara en liten del av den filosofin.

Siffror och färgers inverkan på människor är ett annat ämne som ligger Ljubomir varmt om hjärtat. Symboliska händelser och fenomen är också viktiga.

– Drömmar betyder mycket och jag drömmer ofta sanndrömmar. Så det är inte så konstigt att jag är så konstig, när så mycket händer omkring mig, skrattar Ljubomir. Hela livet har det varit så. Först drabbas man … Sedan lär man sig hur man ska hantera det. Men jag är stark – min färg är Styrkans färg, säger Ljubomir.

KORTFRÅGOR

Favoritfärg: stark grön

Favoritmat: kåldolmar (eg. allting med kål!)

Favoritdryck: ingefärste

Favoritband/artist: Capella

Favoritresmål: Los Angeles

Drömjobb: professor

Det visste ni inte om mig!: jag har grundläggande kunskaper i Tai Chi

Ljubomir skickar stafettpinnen vidare till:

Ja, egentligen vill jag skicka över stafettpinnen till hela lärarkåren på Komvux Malmö Södervärn samtidigt, men det går ju inte. Jag måste göra ett val och väljer då Lili Johansson. Vi har utvecklat ett närmare samarbete. Jag har lärt känna henne på flera olika sätt, också på fritiden, men skulle ändå vilja veta lite mer ingående om vad hon sysslar med utöver läraryrket.

______________________________________________________________

(Källa: Ta Bladet från Munnen, Komvux Malmö Södervärn, Årgång 6, Nr 32, Mars 2012.)

drac Ljubomir T. Dević Kosarić-Lijović Vajmeš-Kastriota

Leave a Reply

Your email address will not be published.