En ljusare dag för demokratin – eller?

Rysslands och Kinas veto är det enda absolut rätta och sätter därmed käppar i hjulet för USA:s och dess allierades planerade storskaliga krig mot Syrien och Iran under våren 2012.

EU, liksom FN, har ett moraliskt ansvar att öka trycket på USA och andra krigshetsare för att förhindra att eventuella brott mot mänskligheten fortgår. Rysslands och Kinas veto förhindrar de facto inte Säkerhetsrådets arbete med att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Alla är dock överens om att situationen i Mellanöstern med omnejd är mer än alarmerande.

”Frankrikes FN-ambassadör Gérard Araud sade att det ”var en mörk dag för detta råd, en mörk dag för Syrien och en mörk dag för demokratin”. I München i Tyskland konstaterade samtidigt USA:s utrikesminister Hillary Clinton att det ”inte hade varit möjligt att överbrygga motsättningarna med Ryssland”. (…) – Den som blockerar denna resolution bär också ansvar för de fasor som nu äger rum i Syrien, sade hon med tydlig adress till Ryssland.” (”Kina och Ryssland säger nej”, Sydsvenskan, Lördag 4 februari 2012)

Det är samma aggressiva krigshetsning som tidigare i Khadaffis Libyen. Libyen var Afrikas rikaste land med den högsta utbildningsnivån i regionen. Nu är landet jämnat med marken. Som vi alla vet brukar USA alltför ofta lägga veto på freden, som hindrar FN-resolutioner mot exempelvis Gaza-bombningarna. USA och dess likasinnade har ett stort ansvar för det våld som begåtts och begås mot oskyldiga civila. Likaså Ryssland och Kina har ett åtagande att inte låta sig dras med i USA:s, Storbritanniens och Frankrikes propagandistiska krigshetsretorik. Det ligger i hög grad på FN:s ansvarighet att upprätthålla staters suveränitet och inte avsätta regimledare efter någons pipa. Afghanistan, Irak, Serbien och Libyen är mönsterexempel, där de verkliga dödstalen av civila efter Natos massiva flygbombningar aldrig kommer att tillkännages för allmänheten.

Sverige tillverkar och säljer klusterbomber till tredje världen. Vårt land stödjer ett förbud, men vill ha ett undantag för sin egen Bombkapsel 90. Dessa dubbelmoraliska värden vill Sverige och EU stå bakom. Det är en skam – eller rättare sagt ”demonkrati” av värsta sorten!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.