Brev från Förenta staterna – El Monte, L.A.-distriktet

BREVKRÖNIKA —

Det finns många likheter, men också en hel del olikheter, mellan Malmö (Sverige) och Los Angeles (USA). Båda städerna är multikulturella städer. En stor andel av städernas befolkningar utgörs av invandrade människor, som lever sina egna parallella liv – i Los Angeles mestadels av centralamerikanskt och asiatiskt ursprung och i Malmö av balkansk, arabisk, persisk och övrig skandinavisk härkomst bland övriga nationaliteter.

Östra Los Angeles bebos främst av latinamerikaner. Kineserna, och avkomlingar från äldre immigranter som arbetade på järnvägarna, slog sig ned i kvarteret Down Town. En ny immigrationsvåg från fjärran östern, av kineser, vietnameser och kambodjaner, svämmar över som en flod över andra förortsstäder, och då framför allt Monterrey Park, Alhambra och Temple City. De rikaste immigranterna valde Arcadia, där de började bygga herrgårdar i utpräglad europeisk neoklassicistisk stil. Många av dem är flitiga och framgångsrika ledare av olika lokala amerikanska bank- och företagsbranscher, bland övriga branscher.

I jämförelse med Los Angeles är inte utbudet av aktiviteter så stort i Malmö, men däremot finns det drygt 150 olika språk representerade i staden. Ett välkänt svenskt ordspråk säger: ”Har du sett Malmö har du sett världen!” Man skulle nog kunna säga nästan samma sak om Los Angeles.

Bedövande helikopter- och flygplansljud i samklang med buller från bilar och lastbilar på de gigantiska motorvägarna, där uppemot en halv miljon bilar trafikerar huvudleden, bedövar Los Angelesbornas tillvaron. Carmageddon-fenomenet, som alluderar till Armageddon och Bibeln, är ett aktuellt samtalsämne i alla mediesammanhang. Medierna är inte kapabla att skapa egna originella ord, uttryck och liknelser, så därför gräver de ur Bibeln för att beskriva avstängningen av den tyngst trafikerade motorvägen i landet.

Smoggen ligger periodvis som ett väldigt töcken över Kaliforniens metropol. De olika nyhetsprogrammens meteorologer följer regelbundet väderleksförhållandena och hjälper befolkningen att planera för lämpliga tider för långa promenader eller joggingturer. De frustrerande vägarbetena i Malmö slår av på trafikgenomströmningen och förorsakar kaotiska situationer i den svenska infrastrukturen, speciellt under sommartid, någonting som påminner rätt mycket om de i USA. Och så har vi de opålitliga svenska väderprognoserna som aldrig prognostiserar rätt och i samma omfattning som de amerikanska.

Tv-tittarna i USA sitter som magneter vid sina tv-apparater och följer väderprognoser dag ut och in, men även flera rättegångsfall (som kidnappning, mord, våldtäkt, telefonhacking och muta av polis) bland övriga Casey Anthony-, Jaycee Dugard-, Brandon McInerney- och Rupert Murdoch-fallen, som i stor utsträckning engagerat och paralyserat hela den amerikanska befolkningen, något i stil med O.J. Simpson-fallet. Bara i Los Angeles-distriktet finns tusentals ouppklarade våldtäktsfall. Skjutningarna och våldsspiralen i Malmö eskalerar. Den svenska polisen samarbetar med den danska gränstullen för att stävja våldet och brotten.

Det amerikanska presidentvalet äger rum i november vart fjärde år. USA:s president Barack Obama och andra politiska ledare syns allt oftare i tv-rutan. Obamas ”Twitter town hall” är den första i sitt slag och en uppskattad arena, där det amerikanska folket kan ställa frågor. Man fick nyligen in uppemot 170 000 frågor och svar med fokus på inhemska ämnen (bl.a. arbetslöshet och sjukvård). Men Obama-administrationen har misslyckats med att hitta nya arbeten åt de arbetslösa. Det var ett av de viktigaste vallöftena Barack Obama gav, men levererade inget konkret. Också i Sverige närmar sig riksdagsvalet.

Dagliga hot från olika terrorgrupper och nätverk runt om i världen lurar i bakgrunden. USA:s regering står emellertid upprätt och på sin vakt och varnar om nya attacker. Flygplatserna runt om i landet har varnats om Al Qaidas nya terrorteknik – kirurgiska implantat med sprängmaterial i människokroppar. Nya säkerhetsåtgärder och krafttag planeras att vidtas, som en ytterligare försiktighetsåtgärd, från USA:s sida. Yemenbaserade förgreningen av Al Qaida sammankopplas med ett antal bombsammansvärjningar, där osynliga explosiva ämnen lätt har framställts och dolts, under främmande makters stora inflytande. Nya ”åtgärder kan ombefatta en samverkan med passagerarna, som ett komplement i användningen av andra screeningmetoder.” (Nicholas Kimball, Transportation Security Administration, Los Angeles Times, Thursday, July 7, 2011)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.