Det hemliga kriget mot Khadaffi

ANALYS —

USA:s spionorgan CIA har sänt in hemliga agenter i Libyen. De står i kontakt med landets rebeller och samlar in uppgifter inför flyganfall på Muammar Khadaffis trupper och militära tillgångar, skriver tidningen New York Times (NYT). Även brittiska specialstyrkor och hemliga MI6-agenter är verksamma inne i landet, säger nuvarande och tidigare tjänstemän i London till NYT. (Helsingborgs Dagblad, 2011-03-31)

CIA och MI6 försöker således få fram uppgifter om förflyttning av regeringens trupper och etablera kontakter med rebellerna, vars ammunition håller på att ta slut. Det förväntas bli en blodig kamp om de libyska städerna Ajdabiya och Tripoli, och ett långt krig. Trots ihärdiga löften från Obamaadministrationen om att de amerikanska styrkorna inte ska beträda Libyens mark har de de facto redan gjort det under flera veckors tid. Information om Obamas tysta krig publicerades först av BBC News, om att en grupp CIA- och M16-agenter planerade en hemlig militär operation mot Khadaffis styrkor. Men det är fler parter och intressen inblandade i kriget mot Muammar Khadaffi.

De brittiska arkeologerna som gör utgrävningar i Libyen sponsras av Sällskapet för libyska studier (ett brittiskt institut). Utgrävningsteamet har hämtats från ett antal brittiska akademiska institutioner, som arbetar med att stödja libyska fornminnescentret Libyan Antiquities Service samt medlemmar från Leptismuseet. Under flera års tid har således ett utvalt team av arkeologer genomfört nya utgrävningar i Nordafrika och det på en plats, där en av de mest spännande romerska städerna, Leptis Magna, legat – närmare precist i regionen Tripolitanien i Libyen. Tripolitanien är en historisk benämning på nordvästra Libyen. Tripolitanien härrör från den ursprungligen feniciska stadsgruppen Leptis Magna–Sabratha–Oea (dagens Tripoli). Regionen blev i slutet av 200-talet en egen provins med namnet Tripolitana. Den erövrades dock av vandalerna på 400-talet, men föll för araberna på 600-talet.

Kriget i Nordafrika handlar också om olja och andra naturtillgångar. Oljeexporten från östra Libyen, som oppositionen kontrollerar, ska återupptas. ””Vi har slutit ett avtal med Qatar, och våra oljeleveranser börjar om mindre än en vecka”, sade Ali Tarhouni, rebelledare med ansvar för ekonomi och oljeexport i Benghazi.” (TT, 2011-03-27) Den här situationen påminner om den i exempelvis Afghanistan och Irak. ”Nyupptäckta mineralfyndigheter i Afghanistan värderas till omkring en biljon (tusen miljarder) dollar, vilket motsvarar närmare åtta biljoner svenska kronor. Det är i en artikel i New York Times (…) som upptäckten presenteras. Fyndigheten ska vara långt större än någon man tidigare upptäckt och dess beräknade värde skulle kunna förändra den afghanska ekonomin i grunden.” (SVT.se/rapport, 2010-06-14)

Muammar Khadaffi vill inte sälja sitt land för en handfull dollar, liksom Iraks Saddam Hussein och Serbiens Slobodan Milošević motsatte sig det. Irakiska och serbiska företag köps idag upp av västvärlden (USA, EU) till vrakpriser. Viktiga industrier som kan ge stora pengar övergår i utländska händer. Exempelvis kan nämnas: oljefabrikerna i Irak och textil-, tobaks- och råvaruindustrierna i Serbien.

På samma sätt vill imperialisterna åt opiumplantagerna i Afghanistan, oljetillgångarna och mineralerna i Iran samt outnyttjade råvaror i Nordkorea och Vitryssland. För att uppnå dessa mål är de i stånd att utplåna all världens obekväma ledare och politiker i allt från Balkan, Ryssland och Afrika till Central- och Sydamerika, Mellanöstern!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.